Kan du leve af din hobby?

Kan du leve af din hobby?

Forestil dig, hvis du kunne leve af din hobby. Det er nok noget, mange drømmer om, men det er ikke så mange, der kan gøre realitet af det. Det kommer dog meget an på, hvad din hobby består i. Hvis din hobby er computerspil, så vil det kræve en af to ting, før du kan leve af det. Enten er du dygtig nok til at kunne blive udtaget til et professionelt hold, eller også er du god en entertainer, at du kan leve af at streame dit computerspil til andre.

Begge dele er noget, de færreste kan leve af, da det kræver en hel del arbejde, tid og at det falder en naturligt. Hvis i stedet din hobby er at lave kunstige negle, og du vel og mærke er god til det, så kan du måske overveje at starte din hobby op som en virksomhed.

Mange kvinder ønsker kunstige negle

Rigtig mange kvinder er utilfredse med deres naturlige negle, hvilket der kan være mange årsager til. Nogle bider måske negle, måske neglene falder af, fordi de er for bløde, og nogle helt andre døjer med flossede negle. Uanset årsagen, så er løsningen som regel den samme – nemlig kunstige negle.

Kunstige negle er også kendt under navnet negleextensions, og det er enten en udvidelse af dine naturlige negle, eller en såkaldt tip, der sættes over din egen negl. Nogle kunstige negle ser meget ægte ud, mens andre bevidst er tydeligt kunstige. Neglene fremstilles i mange forskellige materialer, der har både fordele og ulempe.

Akryl negle er super gode, hvis du bider negle, da de er meget holdbare, hvilket gør det sværere at bide dem. Gelé negle er ikke kendt i mange lande, men i Danmark, Frankrig og Tyskland anvendes de med velbehag. Gelé neglene har den fordel, at de er utrolig nemme at arbejde med, mens de laves, og samtidig er de forholdsvis solide, når de er hærdet. Silke negle er populært i Danmark, da det er meget naturtro negle, og slutteligt har du glasfiber neglene, der er utrolig holdbare og som kan bygges op igen gang efter gang.

Husk skat og moms, også selv du lever af din hobby

Uanset hvilken hobby du måtte have, som det er lykkedes dig at tjene penge på, så skal du huske to begreber, der kaldes skat og moms. Hvorvidt du skal momsregistreres afhænger af din omsætning, og hvis du tjener mere, eller du forventer at omsætte mere end 50.000 kr. årligt, så er du pligtig til at blive momsregistreret.

Hvis du har en hobby, der kræver noget indkøb, kan det dog godt svare sig, hvis du bliver momsregistreret før. Det betyder nemlig, at du kan indkøbe produkter uden moms, hvilket betyder, at du får din købsmoms tilbage, når momsregnskabet ordnes.

Hvorvidt du skal betale skat af dit overskud, afhænger desværre ikke af, hvor meget du tjener. Hvis dit årlige overskud er på 1 kr., så skal du stadig svare skat af denne krone. Du har således ingen pusterum skattemæssigt, selvom du lever af din hobby.

Sådan fungerer moms

Der er en bred misforståelse, når det drejer sig om moms i Danmark. Moms er en afgift til staten, der pålægges alle varer, der sælges. For at give et simpelt eksempel på moms, antages det, at du køber en vare til 80 kr. + moms hos din leverandør.

Du sælger sidenhen selvsamme vare til 300 kr. til kunden. Af denne pris er der pålagt de 25% i moms, som du skal videregive til staten, hvilket betyder at 60 kr. af denne pris skal videregives til staten. Da du købte varen hos din leverandør, betalte du i første omgang 25% moms svarende til 20 kr. Disse 20 kr. skal du have tilbage, når du laver momsregnskab. Samtidig skal du dog betale de 60 kr. fra din salgsmoms. Dette giver en samlet momsbetaling på 60 kr. – 20 kr. = 40 kr.
Køber du således en vare til 80 kr. + moms og sælger den for 300 kr. inklusiv moms, så har du et overskud før skat på 300 kr. – 80 kr. – 40 kr. = 180 kr. Dette er den værdi, du skal betale skat af. Skatteværdien afhænger af dit personlige fradrag og skatteprocent, så længe din virksomhed er personligt ejet.

En hobby kan blive en pligt

Selvom det er manges drøm at leve af sin hobby, skal det dog nævnes, at ens hobby kan risikere at blive en forpligtelse, hvis du skal til at have det som arbejde. Du bør derfor overveje, hvorvidt du er interesseret i, at din hobby også bliver dit arbejde.

Det er bestemt ikke en umulighed, at have sin hobby som arbejde, men det sker af og til i sådanne situationer, at man mister lysten til sin hobby, og denne blot bliver en hård forpligtelse. At drive en virksomhed er nemlig ikke altid lige sjovt, men hvis du har gå-på modet for at gøre din hobby til dit drømmejob, så er det muligt. Bare du husker moms og skat. Ellers bliver det en dyr fornøjelse.

Skriv en kommentar

Send en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *